Kuurns aanstormend talent

Review:Festivals
      12 oktober 2010

Graag had ik deze ruimte van de website even benut voor een kleine report van “Kuurns Aanstormend Talent”. Dit is een “festival” voor groot en klein waar net beginnende bands de kans krijgen om op een podium te staan en zich naambekendheid te geven.


Het was zaterdag 15 augustus stipt 16.00 als ik mij in de ‘blèkkende’ zon zette met mijn hoofd gericht naar het podium. IK had al een klein idee welk soort genre ik kon verwachten en trok er dan ook vol goede verwachtingen naartoe. De gedachte dat het beginnende bands waren liet ik liever thuis zodat ik elke groep op een eerlijke manier kon beoordelen en bekritiseren.

Immanent Distance opende “Kuurns Aanstormend Talent 2009”. De muziekgroep bestaat al sinds 2005 en brengt een georganiseerd samenspel van klanken. Door de presentator werden ze omschreven als een gothicband maar ik zou ze eerder klasseren onder de zachte rock/metal. Deze band brengt zachte rock met vrouwelijke stem. Mijn eerste gedachte en nog steeds geldende gedachte is dat ze heel wat mee hebben van My Mechanical Poët. Dit is een Russische folkmetalband met de nadruk op natuurinvloeden. Die invloeden zijn voor mij duidelijk herkenbaar binnen Immanent Distance. Natuurlijk heeft iedereen hier zo zijn eigen mening over.

Algemeen gezien heeft deze eerste groep mij aangenaam verrast en waren mijn vooruitzichten dus zeer positief voor het verdere verloop van de avond. Als elke groep speelt zoals Immament Distance dan is Kuurns Aanstormend Talent goed op weg …

Fygy was de tweede band die avond. Over deze band weid ik momenteel niet verder uit.

Als derde mochten The Cold Facts optreden. De band brengt eigen geschreven nummers naar het publiek toe met punk invloeden. ‘Licht verteerbare punk rock’ zeggen ze zelf. Ze proberen er een “geestige” touch aan te geven en op die manier het publiek mee te krijgen. Al waren de meeste mensen al van leeftijd in Kuurne, toch kregen ze het publiek met zich mee. Moshpits bleven uit maar met enkele jongeren op de eerste rij zat de ambiance er alvast in. De playlist van The Cold Facts zag er als volgt uit:

  1. Bigfoot, welke een prachtige opener bleek te zijn.
  2. What have you done
  3. Adam’s Song (Blink 182 – cover)
  4. Leave It All
  5. At The Start
  6. Instrumental
  7. I hope you die (The Bloodhound Gang – cover)
  8. Bangkok

 

Afgezien van de PA waardoor de stem zwaar vervormd en scherp bleek te zijn is het optreden alvast in goede aarde gevallen bij deze bezoeker. Het staat vast dat het bekijken van deze band alvast noodzakelijk is om een correcte beoordeling te geven. Vandaar dat ik de muziekgroep ook aanspoor om zo vlug mogelijk op myspace nummers online te plaatsen zodat organisators zich niet moeten informeren via reviews. Al raad ik ze sterk aan, aan elke organisator die dit leest.

Wiet Van Broeckhoven zei destijden: De Engelsen houden niet van muziek. Maar ze zijn dol op het geluid dat het maakt. Wel, ik ben ‘dol’ op de muziek en het geluid van deze band.

De vierde band “Lucifers” bleek een hip-hop band te zijn. Dit muziekgenre valt al helemaal niet meer binnen Snoozecontrol maar toch wil er wat over zeggen … Mannen, ja ze waren met 2, leer jullie tekst van buiten en ga niet na 10 minuten van het podium. Ludwig van Beethoven zei ooit: Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie. Helaas was deze band geen openbaring voor de muziekwereld maar eerder een zware afzwakking van het slechte genre.

Band nummer vijf is niet vernoemenswaardig binnen mijn verwachtingen waardoor ik er ook geen verdere aandacht aan geef.

The Morning After mocht dan als voorlaatste band het podium betreden. Dit is een muziekgroep die al stevig in hun schoenen staat en alreeds heel wat ervaring achter de rug heeft. Ze brengen stevige rock tot zachte punk naar hun fans toe en creëren zo ook een goede sfeer. Net als The Colf Facts krijgen ze zonder problemen het publiek mee en het bleek dan ook de eerste maal te zijn dat The Morning After in “den donkeren speel met lichten aan” voor een groot publiek. Ze zijn een aanrader voor elke rock liefhebber die rustig wil genieten van een pintje. Dat is ook wat deze man deed.

Als laatste band was Leap Vision aan het woord. De groep die nog maar 11 weken bestond en uiteindelijk een gewoon zomerproject bleek te zijn was wel te smaken bij het publiek. Ik heb dan ook even de reacties van de omstanders bekeken en zij wisten dit wel te appreciëren. Leap Vision brengt covers van de Foo Fighters, Oasis, Nirvana, De Kreuners, Coldplay en nog veel meer. Een band die van mij gerust mag doorspelen op andere plaatsen mits er nog dat tikkeltje meer repetitie aan vooraf gaat. Het samenspel was goed, de spirit was er maar de kracht bleef gedeeltelijk uit. Go for it gasten!

Playlist Leap Vision:

Everlong – Foofighters

Song 2 – Blur

The Passenger – Iggy Pop

Polly – Nirvana

Lyla – Oasis

Wake me up when September ends -  Green Day

Dancin ‘til Dawn – Lenny Kravitz

Fix You – Coldplay

Ik Wil Je – De Kreuners (vrouwelijke zangeres)

Tot dusver deze korte review. Omdat het gehele concept niet 100% metal is leek het me ook logisch dat ik niet dieper inga op voorgaande bands.