Rones -

Review:CD-reviews uit BeNeLux
      1 september 2011

Een pakje vliegt in de brievenbuis, net nog geen 32 mm dik met als gevolg dat ik de vrouwelijke postbode weer eens niet hoor aanbellen. Een witte envelop staart mij aan en de lip wordt opengescheurd. De groep heeft kosten noch moeite gespaard want na een korte intro op papier merk ik daarbij hun ‘dancer EP’ op, hun nieuwste cd en een wel heel leuke postkaart van Rones.

Het is welletjes geweest, het is genoeg geweest met te vertellen hoe fantastisch ik dit pakje wel niet vindt. Rones ging op 18 augustus 2011 (op Pukkelpop) hun nieuwe album releasen maar heeft uit respect voor de ramp die toen gebeurde beslist om de release uit te stellen naar 8 september. Concreet betekent dit dus dat de release voor vandaag voorzien is.


Het album opent als een electronica geformateerde band maar algauw herkennen we er enkele rock-pop instrumenten in. Met hun eerste track “Walk” hebben ze ook direct een meezinger gescoord want de zin ‘one pain, it’s gonna be allright’ blijft koppe keihard na zinderen.

Track 2 “Awesome Night” opent zich vooral met een goede beat die mij wat doet denken aan de opener voor een electronica evenement. Maar wanneer de zang op komt krijgt het liedje onmiddellijk een nieuwe dimensie voorgeschoteld. Namelijk die van zachte rock en dat is hoe ik het dan ook wil verwoorden. Dat de nacht fantastisch zal verlopen met deze track op de achtergrond is meer dan duidelijk.

Mocht ik mij nog niet voldoende ingeleefd voelen dan zorgt track 3 “bribe” daar wel voor. Deze onherroepelijke song geeft mij een prachtige combinatie weer tussen de zachte pop en stevige rock, hoewel deze amper herkenbaar is binnen dit lied.

Over naar “Leftover” waarin de vraag wordt gesteld naar de stad die nooit slaapt. Leftover betekent eigenlijk al het afval dat over is na een stevige maaltijd en volgens mij moet dat in een slaaploze stad nogal heel wat zijn, vandaar ook het refrein “my sweet leftover”. Mochten ze dit lied gespeeld hebben in de Wablief! op pukkelpop dan ben ik er zeker van dat de tent uit hun dak zou gaan.

De fans van synths kunnen zich uitleven en inleven op track nummer 5 “she is a dancer” dewelke eigenlijk zeer melodieus klink. Ook in deze track merk je dat de groep hun rockabilly niet wil laten varen.

Nu ik deze eerste 5 tracks heb besproken kan ik meedelen dat geen enkele track gelijkgesteld kan worden aan elkaar. Zo heeft de groep ervoor gezorgd om een warme sound te kunnen mixen met hun stevige rock roots. Alles sluit mooi op elkaar aan en de groep weet ook goed de combinatie te leggen tussen de diverse facetten.

Ik wil nog even track 10 ‘Bribes’ bespreken omdat die toch wel sterk mijn aandacht trok. Toen ik deze middag aan het rijden was in het centrum van mijn stad met de ruit open en de speler redelijk luid keken heel wat gezichten goedkeurend naar mij. Voor mij is dit een teken dat deze muziek enerzijds geapprecieerd wordt maar anderzijds ook past bij de tijd van het jaar (zomer) wat mij dus tot de conclusie laat leiden dat deze band gewoonweg opnieuw op een zomerfestival moet gaan staan!

Besluit: had Rones mij niet gecontacteerd dan ging ik nog niets afweten van het bestaan van de band. Ik had ze wel op mijn lijstje staan voor Pukkelpop maar tot dusver nog nooit van gehoord. Ik kan vanuit de grond van mijn hart zeggen dat deze band voor mij kei hard heeft gescoord om een succesvol rock-electronica album te producen. Het ontdekken waard!

  Contact