Celluloid Heroes - Spectacle Royal

Review:CD-reviews uit BeNeLux
      1 april 2011

Het gebeurt nog zelden dat we een volledig afgewerkt album binnen krijgen. Hieronder versta ik dan: hoesje, info boekje, biografie en CD. In dat opzicht zijn we al aangenaam verrast toen we het postpakketje konden openen afkomstig uit Breda. Maar over wie hebben we het eigenlijk? Celluloid Heroes! De groep mailde ons enkele weken geleden of we het zagen zitten hun debuut album te reviewen en van het één komt het ander. De band die in 2005 opgericht werd heeft naar horen zeggen al heel wat gigs en festivals afgeschuimd wat uiteindelijk resulteert in een sterk debuut EP. Meer daarover straks. Laten we eerst eens even kijken naar het artwork.


Artwork en album titel “Spectacle Royale” stroken enorm met elkaar. 2 dansende paarden met daarop 1 koning middenin een bombastisch slagveld. Wat een sfeervolle, uitnodigende cover. Als we kijken naar het boekje binnenin valt het op dat de trend van het artwork verder wordt gezet. We vinden er onder andere de bandleden in terug alsook de tracklist. Het jammere is dat de lyrics ontbreken maar dat is persoonlijk keuze.

Over naar de muziek nu … de band haalt duidelijk zijn invloeden uit The killers en Editors gehaald. Een mooi samengebracht geheel van compilaties bezorgt deze groep uiteindelijk zijn eigen ‘genre’. De opener van het album heet “The Afterglow”. Zware drums worden ingezet gevolgd door een rustiger tempo. Onmiddellijk herkennen we er de sfeer in terug die ze in het artwork verwerkten. Daar waar track 1 ruw startte opent track 2 toch iets rustiger. Wat een prachtige overgang van hard naar zacht. De stem (mannelijke & vrouwelijke) komt ten volste tot zijn recht in dit lied. De clear vocals en perfecte Engelse uitspraken zorgen ervoor dat dit nummer gehele tot zijn recht kan komen. Ook over de instrumenten valt er niet te klagen. De gitaren worden ten volle benut en zorgen voor een goede samenhang met de drums. Wat ook positief is, is dat de zang nog steeds duidelijk blijft en voor een positie boven de instrumenten heeft gekozen.

 

De overige 2 nummers “Spectacle Royale” en “Control” verschillen niet enorm veel van track 1 & 2. De groep heeft gezorgd voor een mooi evenwicht op hun album waarbij elk lied zijn persoonlijke feeling meekrijgt. Voor mij hebben ze een pracht van een debuut EP neergezet. Blijven volgen die handel, zou ik zeggen!

 

Spectacle Royale by Celluloid Heroes

  Contact