TrafficjaM - Headstrong

Review:CD-reviews uit BeNeLux
      5 oktober 2010

TrafficjaM, alternative hardness, heavy guitars en eigenzinnige samples met vocals van melodieus tot ritmische screams ondersteund door groovy bass and drums gebundeld in songs met karakter. Zo omschrijven ze zichzelf in 1 zin. De band waar snoozecontrol in 2009 een interview mee had stuurde ons onlangs een voorsmaakje op van hun eerste full CD “Headstrong”. Hun promo album dat ze ons stuurden bevat maar liefst 4 nummers die kracht en passie uitstralen.


  1. 1. Don’t let go
  2. 2. Webway
  3. 3. Why
  4. 4. Too many

De band zelf staat gekend om het traditionele uit de weg te gaan en nieuwe zaken te proberen. Zich gedragen naar iemand anders handje is dan ook regelrecht uit den boze voor deze mannen. Rebelsheid op een stokje of gewoon een groep die weet wat muziek is? Als fervent gitaarliefhebber kan ik alvast zeggen dat deze mannen hun vingers op de juiste plaats hebben. De CD start met een stevige gitaarintro die toch wel enkele seconden van u tijd inpakt. Een lucht gitaar zou ik dan ook niet wegblazen. De band die mij eerder al overtuigde op een festivalsite doet dit nu ook weer in mijn CD speler. Misschien raar verwoord maar dit is de enige manier waarmee ik kan duidelijk maken dat er toekomst zit in deze gasten.

Wie echt wil weten waarom de gasten van TrafficjaM zich wagen aan hen term “alternative” kan best onmiddellijk nummer 2 “Webway” opzetten. Een melodieus nummer met enorm veel ritme en oldskool elementen in. Laat dit nummer draaien op een festival en je hebt de hele meute mee. Geen mens die zal stilstaan en daar mag je van op aan! In nummer 2 bewijst de groep zichzelf al helemaal naar eigen mening dus dat belooft voor hun full-lenght album. “Everything you wanne know

Na “Webway” verwachtte ik opnieuw een nummer in die rebelse maar melodieuze aard en de groep voldoet aan verwachtingen. Zowel “Why” als “Too many” blijken geen kantelend schip te zijn maar een heus pronkstuk op hun album. Je kan het best vergelijken met het genot die je krijgt wanneer een fris biertje (of frisdrank) door je slokdarm stroomt, tegelijkertijd worden je smaakpapillen gesensibiliseerd om golven door te sturen naar je hersenen. Wel, dat had ik ook bij de laatste 2 nummers. Ze blijven één voor één hangen in mijn geheugen en dat betekent toch wel wat.

TrafficjaM heeft met deze plaats bewezen dat ze volledig klaar zijn voor het echte werk. Met hun swingend drumwerk, opzwepende gitaarwerk en goede vocalleader hebben ze een team in handen die naar horen sterk aan elkaar hangt en goed op elkaar is ingespeeld. De groep die in 2000 pas startte heeft de voorbije 10 jaar een naam opgebouwd die niet meer weg te denken is uit de muziekwereld van ons Vlaanderenland.