The Guru Guru (Belgisch 'lawaai-orkest') nieuw album nu uit

Previews:Overige
  Van Muylem    16 november 2023

Sinds 2012 handelt THE GURU GURU in deep express art rock. Denk: een lead vocal in een veelkleurige dwangbuis, opgejaagd door koortsige gitaren en een stuiptrekkende ritmesectie. Met hoorbaar spelplezier worden de regeltjes van de indie-math-psycho-noise herschreven, wat resulteert in weerspannige songs die bij momenten verrassend lekker binnenglijden. Hun dope halen ze bij dezelfde dealer waar ook Queens of the Stone Age, Radiohead, The Mars Volta, SOULWAX, The Jesus Lizard & Andy Kaufman kind aan huis zijn. De band valt niet in één hokje te plaatsen.


Met ‘Make (Less) Babies’, hun 3de langspeler - uit op 27 oktober 2023 op het Zwitserse label Hummus Records in samenwerking met het Franse label A Tant Rêver Du Roi Records - nam The Guru Guru het heft in eigen handen en verzorgden ze zelf de productie van het album van opname tot mixing. Geen compromissen, gewoon lekker hun eigen zin doen. Nadat ze veel geleerd hadden uit het opnemen van vorige albums met Wouter Vlaeminck als producer (Raketkanon, Kapitan Korsakov, enz.) en de ‘it’s a (doggy dog) world’ EP vond de band dat de tijd rijp was om hun nieuwe album helemaal zelf te producen. Ze namen het album op in de Farrm studio te Hasselt. De bedoeling was om een zo eerlijk mogelijk album te maken. Alles is live opgenomen, er zijn geen instrument overdubs opgenomen, what you hear is what you get. Hun energie en sound die ze live brengen op het podium hebben ze vertaald naar dit album, wat heel natuurlijk en organisch aanvoelt. Strakke energetische drums, diepe baslijnen, virtuoos scheurende gitaren en met een zeer expressieve frontman. Dit is hoe THE GURU GURU klinkt anno 2023.

De rode draad van ‘Make (Less) Babies’ gaat over hoe we onze planeet stilaan naar de vaantjes helpen en over de grote rol die ons favoriete ruilwaar, geld, daarin speelt. Samen met de planeet maken we onszelf langzaam kapot en we doen het tegen beter weten in. Zanger Tom The Bomb heeft er deze keer bewust voor gekozen om pas te beginnen schrijven als hij wist waarover hij het wou hebben. Zo keek hij vaak naar het nieuws voor hij begon te schrijven in plaats van de teksten gewoon uit zijn pen te laten vloeien. Het is hierdoor dat het album een maatschappijkritische inslag heeft gekregen.

Live is THE GURU GURU een must-see. Terwijl de energie van het podium komt gegutst, balanceert frontman Tom The Bomb op het randje van een theatrale psychose.Tour hoogtepunten: ArcTanGent (UK), Portals (UK), Ment (SLO), Monkey Week (ESP), Rock Herk (BE), Sziget (HU), Pukkelpop (BE), etc... The Guru Guru speelde +- 300 binnen- en buitenlandse shows (Frankrijk, Spanje, UK, La Réunion, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Nederland, Slovenië en Hongarije) in de laatste 6 jaar.

THE GURU GURU’s nieuwste album ‘Make (Less) Babies’ werd opgenomen en geproduced door de bandleden zelf in de Farrm studio te Hasselt. Het album werd gemixt door gitarist Emiel Van Den Abbeele.

Voortbouwend op de verslavende deep express art rock van de band, leidt 'MAKE (LESS) BABIES' luisteraars verder in hun verwrongen ‘rabbit hole’; beladen met verhalen van onderweg, kritiek op de maatschappij, klimaatverandering, controverse, sociale thema’s, humor en zelfspot.
THE GURU GURU is niet te stoppen en blijft hun grenzen verleggen. Niets is onmogelijk.

De afgelopen weken konden de Britten, Bulgaren, Zwitsers, Fransen en Nederlanders alvast kennis maken met de energieke live shows van dit vijftal.

Afgelopen donderdag speelde The Guru Guru een eerste energieke live album release show in Farrm Hasselt. Klik hier voor de fantastische aftermovie van Robin Todde van de show in Hasselt.

Dit jaar staan er nog zeven live shows op de agenda waaronder één album release show in Gent (Chinastraat) nu donderdag, twee in Nederland en nog eentje in Luik.

16.11 - Chinastraat, Gent (BE) - ALBUM RELEASE SHOW
01.12 - Le Confort Moderne, Poitiers (FR)
02.12 - Connexion Live, Toulouse (FR)
08.12 - Fluor, Amersfoort (NL) - ALBUM RELEASE SHOW
09.12 - V11, Rotterdam (NL) - ALBUM RELEASE SHOW
15.12 - La Zone, Liège (BE) - ALBUM RELEASE SHOW
16.12 - Paul B, Massy (FR) (with Psychotic Monks)

BAND:
Tom Adriaenssens - Vocal
Emiel Van Den Abbeele - Guitar
Siemon Theys - Drum
Jan Viggria - Guitar
Brent Mijnendonckx - Bass