A Dolphin – Desire (Eigen Beheer)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Koen Asaert    10 augustus 2021

Toegegeven, ik had nog nooit van A Dolphin gehoord, maar deze kerels hebben zowaar in 2009 op Times Square in New York opgetreden. En dat heeft nog geen enkele andere Belgische band voor elkaar gekregen.


A Dolphin begon in 2008 als powertrio. Het motto was eigen songs brengen in het rockgenre en met de ambitie om ook in het buitenland op te treden. Na verschillende rockwedstrijden en optredens in België en Nederland, kwam een New York tour met 10 optredens in evenveel dagen. De kers op de taart was dus een optreden op Times Square. Helaas bleef de interesse in eigen land beperkt en werd het steeds moeilijker om een optreden te versieren. Daarom werd in 2013 beslist om een winterslaap in te lassen.

Maar nu meldt A Dolphin zich terug met hun nieuwe EP “Desire”, het resultaat van 3 jaar hard labeur en enkele mooie samenwerkingen. Er werden in totaal een 15-tal nummers opgenomen., waarvan 7 op deze EP belandden. Dit betekent dus dat de band, uitgegroeid tot een kwartet, nog genoeg materiaal voor een tweede EP heeft.

Opener en titelsong Desire doet alvast verlangen naar meer. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van ‘normale’ Belgische rockbands - ik luister liever naar hardrock, gothic rock en electrorock- maar wat A Dolphin brengt zit zodanig goed in elkaar, dat het me toch enorm boeit. Ik vind hun sound overigens eerder Amerikaans dan Belgisch. Had je mij gezegd dat dit het nieuwste album van een Amerikaanse topband is, had ik je zeker geloofd. We hebben hier duidelijk te maken met getalenteerde muzikanten en een geweldige zanger. Over My Head doet me denken aan (grunge)rockbands uit de jaren 90. En dat waren toch topjaren voor de rockmuziek. Das ja, deze track is ook weer de moeite waard. Het doorleefde Get Excited wisselt donkere strofen af met vrolijke opgewonden refreinen.

 

 

Be Someone begint als iets van Alice Cooper of zelfs van Megadeth, maar vervolgens doet men er een schep vrolijke poppunk bovenop. Stronger zou een song van een Amerikaanse arena rockband genre Nickelback of Alter Bridge kunnen zijn. You Make Me Feel bevat echo’s van glammetal uit de jaren 80. Drove All Night, tenslotte is een cover van Roy Orbison, die je misschien ook kent van Cyndi Lauper. A Dolphin’s versie heeft wat weg van Bon Jovi en Bryan Adams in hun beste jaren.

Conclusie:
“Desire” van A Dolphin was voor mij een meer dan aangename verrassing. Deze Belgische band brengt namelijk stevige kwaliteitsrock die kan wedijveren met de top van de Amerikaanse rockbands. Hopelijk krijgt A Dolphin hierdoor niet enkel kansen in België en Nederland, maar ook in dichte en verre buitenlanden. Met enig geluk kan A Dolphin zeer groot worden. Dus koop deze EP en ben je organisator, boek dan deze band.
 

 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015