Skepticism – Companion (Svart Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    1 december 2021

De Finse funeral doom pioniers Skepticism vieren hun 30e verjaardag met de release van hun zesde full length album "Companion". Op "Companion" verfijnt Skepticism hun kenmerkend geluid door de luisteraar te overspoelen met een onheilspellende massieve vloedgolf van orgel, gitaren en drums.


 

Calla kent een erg mooi symfonisch begin. Het nummer moet het echter vooral hebben van de langzame grunts, die de melodieuze orkestratie naar achter duwen en eerlijk gezegd ook wel wat irritant zijn. Deze extreem trage song lijkt wel op het verkeerde toerental afgespeeld te zijn. Skepticism behaalt een hogere score met The Intertwined. Zoals het een goede funeral doom nummer betaamt, is dit een sleper. Maar dan wel een zwaargewicht met het nodige momentum. Vocalist Matti Tilaeus heeft zijn stem waarschijnlijk beter opgewarmd, want zijn rauwe strotgeluid is meer in harmonie met de muziek. De band brengt je met het logge The March Of The Four in een deprimerende rouwstemming. Skepticism neemt hierbij het label funeral doom wel heel erg letterlijk, want ze pakt zowaar uit met een kerkorgel. Het prachtige Passage mik dan weer meer op een muur van gitaren en primitieve keelgeluiden, zonder het orgelgeluid volledig terzijde te laten. Ik krijg zelfs zin om te headbangen. Op TheInevitable gaat het begrafenisfeestje verder. In een onderkoeld maar indrukwekkend winterlandschap, waar een glas warme wijn je enige gezelschap is. Afsluiter The Swan And The Raven presenteert het betere doomwerk. De warme drank heeft de koude begrafenisstemming weggespoeld. Toch is de lucht verzwaard met een dik donker wolkenpak en lijkt een vrolijke toekomst heel veraf.

Conclusie:
Skepticism vindt na een mindere start, het juiste tempo. De logge sound komt langzaam in beweging en ontwikkelt zich tot een heerlijk funeral doom geluid. Het regelmatig koketteren met kerkorgels lijkt hun geliefkoosde stijl nog extra te onderstrepen. “Companion” is een topper binnen het funeral doom wereldje, maar lijkt te behoudsgezind om nieuwe zieltjes voor het genre te werven.