Knights Of The Realm - Knights Of The Realm (Playground Music/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    2 januari 2022

De liefde voor klassieke heavy metal is de drijvende kracht achter Knights Of The Realm. Het doel vanaf het begin was om heavy metal hits te schrijven die op de albums, waarmee ze opgroeiden, hadden moeten of kunnen staan.


Knights Of The Realm is jarenlange heavy metal ervaring getransformeerd tot een pure venijnige heavy metal machine. Drummer Larry "The Hammer" Shield (Lars Sköld) toert al zo lang als hij zich kan herinneren over de hele wereld en heeft opgenomen met de legendarische band Tiamat, en is zonder enige twijfel de ruggengraat van de band. Magnus "Megalomangan" Henriksson schrijft al sinds het einde van de jaren 90 geschiedenis met zijn band Eclipse en is een bonafide gitaarheld, die zowel in staat is tot zware riffage als prachtige melodieën. Mean Machine (Marcus Von Boisman) werkt al jaren in de schaduw van metal en speelde met de Zweedse bands Windupdeads en Stormen. En wat de Mean Machine betreft, nou ja, de naam zegt het al! Hij levert de stijgende rockzang waar we allemaal van houden, met houding en gevoel.

Hoe liefelijk begint An August Play. Dit eerste nummer heeft veel weg van instrumentale progressive rock. Zanger Mean Machine klinkt op Into The Void alsof hij een power metal nummer zal zingen. De riffs en het ritme zijn echter overduidelijk beïnvloed door jaren 80 heavy metal. Heavy Metal, de titel spreekt voor zichzelf en dekt volledig de lading. Dit is een snelle heavy metal song met een knipoog naar de metal- en hardrockhelden uit de jaren 80.

 

 

Fields Of Fire is een erg clichématige ouderwetse heavy metalsong. Voor een fan van moderne metal zal dit nummer te langzaam klinken, maar het is hoe dan ook, goed gebracht. Na het vuur, krijgen we een nummer met weeral ‘metal’ in de titel. Chains Of Metal is terug zo’n song die in moderne oren een tikkeltje te traag kan klinken, maar een topper zou zijn mocht het in de jaren 80 zijn uitgebracht. Overigens is Mean Machine wel een redelijk goede zanger, maar geen wereldtopper. Dat kan de pret echter niet bederven. Met Blood On Steel blijft men in metallurgische kringen When Metal Meets The Beast is een duivelse en erg melodieuze hardrocksong met een catchy refrein. Het is zo’n nummer dat je precies al duizendmaal hebt gehoord, maar toch even aanstekelijk blijft.

 

 

Op Steel My Heart gaat het refrein: “Steal my heart; heart of steel; how you will break it; you left me alone at the wheel” Dat is dus het tweede nummer dat refereert naar staal. Bovenop 4 nummers over ‘metal’. Je zou haast denken dat de band gesponsord wordt door een metaalverwerkend bedrijf. Alleszins wordt extra onderstreept dat Knights Of The Realm heavy metal (zwaar metaal) maakt. Standing At The Gates Of Hell kun je met enige wil een metal-ballad noemen. Erg origineel is het niet, maar het is wel effectief. Metal Attack zit zo vol metalstereotypen dat het een speciaal goedaardig soort metaltestosteron opwekt bij old-school metalheads.

Conclusie:
Knights Of The Realm brengen ouderwetse heavy metal vol metallurgische clichés. De prijs voor orignaliteit zullen ze nooit krijgen. Wel nemen ze je mee op een reis vol spanning en avontuur naar het jaren 80 metal-verleden. Knights Of The Realm klinken daadwerkelijk als de bands waarmee ze zijn opgegroeid.
 

Facebook / Instagram

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015