Leprous - Bilateral

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      11 september 2011

De Noorse metalformatie Leprous heeft op 22 augustus 2011 hun derde full album Bilateral gereleased via InsideOut records. Vermoedelijk zal bij de meesten onder ons wel een belletje gaan rinkelen als ik zeg dat het de backup band is van Ihsahn.


Zoals de meesten onder ons wel weten is het moeilijk om in de progressieve metalwereld uniek uit de hoek te kunnen komen. Toch zorgt Leprous dat we vanaf het begin worden weggesleurd uit de standaard ritmes en moeilijk afwijkbare akkoorden. Want net die ritmes zorgen ervoor dat de groep uniek blijft. Op gebied van zang springt de band er ook bovenuit want net op het moment dat je het helemaal niet verwacht gaat de cleane vocal over naar donkere grunge en grom. Doordat de zang zo goed is afgesteld op de instrumenten zorgt dit voor een manisch prachtig effect.

Deze speciale vocal manier, aangepaste riffs en solo’s maken dit nieuwe album zo goed dat ze voor mijn part vooraan in de schappen mogen liggen.

De titel track ‘Restless’ en ‘Cryptogenic Desires’ zitten zeer ingewikkeld in elkaar maar toch vormen deze 2 liederen de samenvatting van het volledige album. De onvoorspelbare songinhoud, songstructuur, songvocal geven elk liedje een extra touch.

Besluit: voor nieuwkomers zal dit album misschien vreemd in de oren klinken maar voor echte progressieve metal liefhebbers die graag afwisseling hebben tijdens het luisteren is dit album perfect.