Agura Matra - Innocence EP

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
  Erik Vandamme    23 mei 2017

Agura Matra uit Indonesië brengt een mengeling van Ambient, psychedelica en dark wave. Althans die richting gaat het uit. In december 2016 bracht Agura Matra een wondermooie plaat, boordevol donkere melancholie uit. We namen Die With You onder de loep, en lieten ons gewillig meevoeren naar verre, ontgonnen oorden binnen onze ziel en schreven daarover: ''Let's indulge ourselves in this gloomy existence.'' schrijft Agura op zijn facebook pagina. Laten we dit laatste vooral doen. Dit is gewoon muziek die je zult wegvoeren, naar oorden waar duisternis niet zozeer angst aanjaagt. Maar eerder je zult onderdompelen in deugddoende weemoedigheid. Indrukwekkende parel! Zonder meer. Ook nu slaagt Agura Matra erin ons in een onaards gemoedsrust te brengen, die met geen woorden valt te omschrijven.Onze bevindingen:


A Child Song begint met iets dat lijkt op het zachte gehuil van een kind, waarna rustgevende klanken het verdriet van dit kind schijnbaar wegnemen. Het is meteen ook de rode draad doorheen de gehele EP. Waar pijn en smart voorkomen, brengt de muziek van Agura Matra je telkens opnieuw terug tot een zekere gemoedsrust. Dat het die richting zou uitgaan vermoeden we zelfs bij het aanschouwen van de platenhoes, waar de onschuld van een kind in een wondermooie beeld naar voor wordt gebracht. Agura Matra wil geen muren afbreken, maar eerder harten tot rust en kalmte brengen en de schoonheid rondom eens laten zien doorheen de ogen van een kind.

Black Spot bevat een ondertoon die dezelfde richting uitgaat. Melancholie, weemoed en psychedelica ontmoeten elkaar binnen dit concept. Want het is vooral de bedoeling dat je als luisteraar in een diepe hypnose beland, en de rust en kalmte om jou heen daadwerkelijk voelt. De muziek van Agura Matra is nu eenmaal een soort muziek die je niet moet beluisteren met je gehoor alleen, maar vooral met je hart en ziel. Dat merkten we al bij de vorige EP. Ook bij Innocence daalt er een soort gemoedsrust over ons heen, dat we inderdaad enkel en alleen terugvinden in de onschuld van een kind.

Innocence, Timeless, Black Spot (Version 2) bevatten iets dreigends, door vocalen die je ergens wel kippenvel bezorgen of angst aanjagen. Echter nergens krijgen we het gevoel in levensgevaar te zijn. Want ook binnen die toch wel duistere omkadering bezorgt Agura je diezelfde wederkerende gemoedsrust, waardoor je de demonen uit je leven kunt overwinnen.

We kunnen dan ook besluiten:

Met Innocence bewijst Agura Matra dat we, om opperst geluk te vinden in het leven, het vooral niet te ver moet gaan zoeken. En dat we onze angsten kunnen overwinnen door de onschuld van datzelfde kind de hand te reiken, om het onaards te bereiken. In een diepe trance, pinken we dan ook een traan weg en voelen ons ondergedompeld worden in een staat van diepe ontroering. Op die wijze ontvluchten we met veel plezier de harde realiteit om ons heen, en kunnen de problemen we die ons overvallen veel beter aan. Omarm deze prachtige EP dan ook met even veel liefde, als uw eigen kinderen. Die met hun onschuld ons hart kunnen breken, en elk beetje haat in ons leven met een kwinkslag teniet doen. Is ons advies.

Tracklist:

  1. A Child's song
  2. Black Spot
  3. Innocence
  4. Timeless
  5. Black Spot (version 2)
  6. Timeless (version 2)