Afghan Whigs @ koninklijk Circus review - 13/06/2012

Fotoverslagen:Andere
  Erik Vandamme    12 juni 2012

Réunions van bands die in het verleden een hele generatie hebben veranderd en aangesproken zijn doorgaans een flauw afkooksel van wat ooit was. Nu is dat uiteraard niet altijd zo, maar met die gedachte in het achterhoofd waren mijn persoonlijke verwachtingen van het reeds lang uitverkochte concert van Afghan Whigs in Koninklijk Circus te Brussel niet echt super hoog gespannen.


The Afghan Whigs behoren tot de beste rockgroepen die de jaren negentig hebben voortgebracht. Omdat ze met '1965', 'Black Love' en 'Gentlemen' drie klassiekers uit die periode achter hun naam hebben staan, hun optredens waren toen ook heel intens genieten, dat bewezen ze o.a. op de weide van Pukkelpop in 1994.

En ja, in het begin kwam het ook wat traag op gang. We vreesden zelfs dat het de eentonige kant  ging op gaan maar dat was gelukkige niet het geval. Naar mate de set vorderde kregen we , mede dankzij pareltjes als 'Going to Town' en 'Debonair' , alsnog de Whigs te zien en horen waar we toen zo verliefd op werden. Vooral de snijdende gitaar in combinatie met die toch wel heel intrigerende stem van Greg Dulli zorgden voor een kentering van deze avond. Vanaf dat moment kon het niet meer stuk en ging het dak er volledig af, het publiek reageerde heel enthousiast wat voor de band de aanzet was om zich volledig en geheel te geven.

Daarnaast kwam ook de 'entertainer' in Dulli boven drijven toen hij tijdens de onlangs opgenomen Marie Lyons-cover 'See And Don't See' langs weerskanten van het podium even de zaal in ging, en tussendoor ook vroeg of op het bovenste balkon alles OK was.

De finale met 'Faded', dat op het einde naar aloude traditie tot 'Purple Rain' van Prince werd herkneed, was gewoon schitterend, wat resulteerde in een heel gesmaakte bisronde. Een gedenkwaardig concert was dit 'net niet ' geworden, vooral door de wat minder sterke start, maar de finale en die klassiekers , en vooral de manier waarop ze werden gebracht, lieten ons alsnog met een fijn gevoel achter. We zijn benieuwd naar hoe ze het er zullen vanaf brengen op de Weide van Pukkelpop deze zomer.

Setlist :

Crime Scene, Part One
I'm Her Slave
Uptown Again
What Jail Is Like
Going To Town
When We Two Parted/Dead Body
Gentlemen
Crazy
Something Hot
My Enemy S
See And Don't See
Love Crimes
66
Debonair
Bulletproof
Summer's Kiss
Faded/Purple Rain

Bisronde: -

The Letter/Come See About Me
Fountain And Fairfax
Miles Iz Dead
Into The Floor

  Contact