Interview met Sky Castles

Interviews:Nederlands
  Erik Vandamme    28 september 2012

Sky Castles is een band uit Lier , of die kanten zoals we dat plegen te zeggen, die in het vaarwater van indie en andere toestanden hun weg trachten te vinden. Geen gemakkelijke opgave gezien de grote hoeveelheid aan typische bands in dat genre en aanverwanten die we over ons heen krijgen. Uniek over komen lijkt dan ook zo goed als onmogelijk. Ook bij deze EP 'Camp, Not Kitch'  krijgen we een gevoel van ''waar hebben we dat nog gehoord?'' maar toch klinkt het heel veelbelovend.  De recensie van deze EP kan u hier nalezen. tijd voor een interview met deze veelbelovende jonge Belgische band


 

Om te beginnen, stel jullie zelf eens voor aan de mensen die jullie nog niet kennen?

Jona Koekelcoren: “Sky Castles is een septet uit Lier. We beschikken over een vaste blazerssectie, wat blijkbaar vrij uniek is dezer dagen, en maken indie pop met af en toe een vuile gitaar, maar vooral veel aandacht voor melodie en harmonie. De songs komen van yours truly, maar worden in groep uitgewerkt – dat maakt Sky Castles tot een echte band.”

Hoe is alles begonnen?

Koekelcoren: “Enkele jaren geleden opereerden Arne (Van Duppen, gitarist) en ik samen met een goede vriend al onder dezelfde naam, zij het als een vrij typisch grungerocktrio. We kwamen zelden verder dan de garage. Mettertijd werden mijn songs beter, origineler, en voorzien van melodie. Ik hield altijd al enorm veel van blazers en rijke arrangementen, en ben toen bandleden bijeen beginnen zoeken om het geluid in mijn hoofd na te bootsen.”

Wat zijn jullie nabije toekomstplannen?

Koekelcoren: “In de eerste plaats willen we live nog steeds beter worden en de concerten op onze kalender succesvol afwerken. Daarnaast zijn we volop in preproductie voor een nieuwe ep, maar daar willen we nog niet te veel over prijsgeven. Het is leuker als we kunnen verrassen. Het zal in elk geval iets worden waar we zelf trots op kunnen zijn.”

De nieuwste EP straalt een zekere kennis van jullie instrumenten uit, jullie grootste sterkte, hebben jullie daarvoor studies genoten?

Koekelcoren: “Dat is een mooi compliment, dank je. Arne en ik niet, de anderen hebben wel allemaal een opleiding gevolgd aan de muziekschool, hier in Lier. Floris (De Smet, blazer) heeft ook een paar jaar sax gestudeerd aan het Lemmensinstituut in Leuven.”

Zijn er plannen voor een full-cd? zo ja, wanneer?

Koekelcoren: “Plannen in concrete zin niet, nee. Elf nummers lang een verhaal vertellen dat blijft boeien, kunnen we nog niet op dit moment. Maar als je ’t mij vraagt kunnen we dat binnen een jaar wel. Het hangt ook af van wat er rond onze muziek gebeurt, en waar we tegen dan staan. De volgende ep moet daar meer duidelijkheid in scheppen. Voor de buitenwereld, maar ook voor onszelf.”

Waar kunnen we jullie in de nabije toekomst live zien?

Koekelcoren: “We spelen weer vrij veel, al is het iets rustiger dan het voorjaar en de zomer. Heist-op-den-Berg (met School is Cool), in Café Video te Gent, Hert Infarct festival in Turnhout en nog in Mortsel en Aartselaar staan al op onze planning. Er komen er nog minstens een paar aan, maar we gunnen de organisaties hun primeur (lacht). Die moeten we dus nog even stil houden.”

Over dat voorprogramma van School is Cool in The Boxz in Heist-Op-Den-Berg gesproken. Van plan in hun voetsporen te treden?

Koekelcoren: “Daar vraag je me wat. Deels wel, deels niet. Het is een Belgische band met internationale allure – dat dwingt op zich al respect af - en ik hou al van heel het fenomeen School Is Cool sinds ik het voor het eerst ontdekte, begin 2010, maar we zijn eigenlijk niet van plan om in eender wie z’n voetsporen te treden.

Is het mogelijk om in België rijk te worden met muziek? Of is dit niet jullie ambitie?

Koekelcoren: “Mogelijk is het zeker, dat maakt iemand als Regi Penxten al enkele jaren duidelijk, hé. Maar onze muziek overstijgt in het beste geval de afschuwelijke term ’niche’, en dan wordt het natuurlijk veel moeilijker. Laat het vooral duidelijk wezen: rijk worden is allesbehalve onze ambitie. Er van kunnen leven is een ander verhaal.”

Wat is jullie eigenlijke ambitie dan?

Koekelcoren: “Muziek maken die mensen bekoort en waar we zelf trots op zijn. Dat is echt de kern. Al de rest, buitenland, radio, pers, roem, noem maar op: dat is bijkomstig. Natuurlijk is dat waar we uiteindelijk naartoe willen, en we zullen daar ook heel hard voor werken, maar de focus ligt op de kunst – als ik zo’n groot woord mag gebruiken.”

Is optreden en muziek maken gemakkelijk te combineren met de studies?

Koekelcoren: “Neen. Het is constant zoeken, want eigenlijk combineren we op dit moment twee fulltime jobs. Op dit moment hebben we al een veel betere omkadering: manager, live techniekers enzo. Maar studeren vergt planning en muziek maken flexibiliteit; het blijft spanningen opleveren, met de nodige herexamens tot gevolg. Maar als je voor beiden gemotiveerd bent, lukt het best aardig – uiteindelijk moet je gewoon offers maken. Een sociaal leven kan er soms niet meer bij, helaas.”

Zouden jullie die studies laten vallen voor een eventuele carrière in de muziek?

Koekelcoren: “Sommigen wel, sommigen niet. Op dit moment toch. Een studie kan je altijd verder afmaken, kans op een doorbraak krijg je wellicht maar één keer. Maar er speelt natuurlijk meer mee. Tot nog toe heeft de keuze zich nog niet opgedrongen, dus zijn we er nog niet al te veel mee bezig – dat wijst zichzelf wel uit op het moment zelf.”

Welke bands zijn jullie grootste bron van inspiratie?

Koekelcoren: “Zonder twijfel Eels. Ook wel Smith Westerns, Wavves, Vaccines, The Raconteurs, Lou Reed, David Bowie, Arctic Monkeys, Beatles, Stones, Youngblood Brass Band… Ik stop hier, anders worden het er veel te veel!”

Voorkeur zalen : Sportpaleis of AB?

Koekelcoren: “Nou, dan maar de AB. Ik zou het vreselijk vinden als we op een gegeven moment gedoemd zijn om altijd in de Sportpaleizen van deze wereld te spelen. Zoals Gotye, bijvoorbeeld. Nee, als ik zo vrij mag zijn: het hoogtepunt van mijn jaar wordt zonder twijfel de Video in Gent. Ik heb nog een jaar in Gent gestudeerd, en toen heb ik bijna evenveel tijd in dat bijna legendarisch café aan de Oude Beestenmarkt doorgebracht als op mijn kot. Sorry, ma. Ook Gimme Shelter, in een kelder in Leuven, was eerder dit jaar fantastisch voor ons. We konden amper allemaal op het podium: heerlijk!”

Wij wensen jullie nog veel succes, bedankt voor het interview.

http://www.youtube.com/watch?v=wkBWpK9-Fbk

  Contact