Interview met Monads

Interviews:Nederlands
      27 september 2012

Monads is een Belgische funeral doom band die ontstaan is in 2011. Het woord monade komt van het Griekse woord μονάς ('eenheid') afgeleid van μόνος, dat één, alleen, uniek betekent. En dat is nu net hoe deze groep ook daadwerkelijk  klinkt. Hier kunt u alvast de review lezen van het album. Hieronder kun je het interview terug vinden.

In de eerste plaats, proficiat met jullie magisch mooi album. Mijn eerste vraag, de titel van het album doet wat wenkbrauwen fronsen, veel informatie vind je er niet over, wat betekent het eigenlijk?

Bedankt. De titel 'Intellectus Iudicat Veritatem' is een Latijnse uitspraak met een erg filosofische achtergrond. Een vrije vertaling zou zijn: "Het intellect oordeelt over de waarheid." Hiermee wordt een groot deel van het concept achter de band en de teksten samengevat. Het is onlosmakelijk verbonden met de bandnaam 'Monads'. Een 'monad' is een filosofisch concept dat de ultieme 'eenheid' vertegenwoordigt. Een enkel brandpunt in een zee van (onder)bewustzijn. Alles wat 'één' is, kan een 'monad' genoemd worden. In die zin is de bandnaam ook een contradictio in terminis. Aangezien het om een eenheid gaat, is een meervoud van het woord in principe niet mogelijk. Deze mysterieuze benaming leek ons wel passend voor de band. De vijf bandleden kunnen elk gezien worden als een 'monad', die samen de 'pentad' van Monads vormen.


Hoe zijn jullie op de naam Monads gekomen?

Buiten de uitleg die ik bij de vorige vraag heb gegeven, moet ik toegeven dat de inspiratie voor de naam gekomen is van de band Mournful Congregation; meerbepaald van hun meesterwerk 'The Monad of Creation'. Het is voor mij een eerbetoon aan deze mijlpaal in het genre.

 

Voor zij die jullie niet kennen, stel jezelf eens voor?

Monads bestaat uit 5 leden uit verschillende delen/provincies van België. Eén lid woont ondertussen in Zweden, maar is afkomstig uit Oost-Vlaanderen. Onze repetities gaan door in Berlare. Ieder van ons heeft in het verleden in één of meerdere projecten en bands gespeeld. Op die manier voelt Monads vaak niet als een 'nieuwe' band, maar als een nieuwe vorm van expressie van mensen die het 'wereldje' al even kennen. De meesten onder ons hebben ervaringen met platencontracten, opnames/studio's, optredens geven en zelf optredens organiseren. Onze gemeenschappelijke geschiedenis zat vooral in de wereld van de black metal, maar ieder van ons was voordien al geïnteresseerd in doom. Ik liep al enkele jaren met het idee rond om een doomband op te richten met een volledige line-up (en dus geen solo- of studioproject). Ik had een duidelijk beeld in mijn hoofd van hoe de muziek zou klinken en welke sfeer die zou uitstralen. Langzaamaan vond ik de mensen om mee verder te gaan en zo kwamen we uiteindelijk op onze huidige line-up. De band begon officiëel in januari 2011 en tegen de zomer hadden we een klein uur muziek klaar. Dit resulteerde in 'Intellectus Iudicat Veritatem', door ons zelf in augustus 2011 opgenomen in de home-studio van bandlid G.Van Droogenbroeck. We brachten deze 'demo' eerst zelf uit op 50 cassettes, die echter na een week al uitverkocht waren. We gingen dan op zoek naar mogelijkheden om de opname op CD te krijgen en aan een groter publiek bekend te maken. Het resultaat is de CD-digipak die nu verkrijgbaar is.

 

Wat zijn jullie nabije toekomstplannen?

 

Buiten optredens geven, zijn we al begonnen aan het schrijven van onze eerste full-length (sommigen beschouwen 'Intellectus Iudicat Veritatem' als onze eerste full-length, maar in principe was het 'maar' bedoeld als een demo). Dit proces gaat iets trager, en we nemen ook bewust onze tijd ervoor. We hopen deze opnames vast te leggen in een iets professionelere omgeving, maar er staat nog niets vast. De muziek is traag, dus onze werkwijze mag dat ook zijn. Met 'Intellectus Iudicat Veritatem' hebben we iets uitgebracht waar we allemaal zeer tevreden over zijn, maar een volgende release moet (en zal) die zeker overtreffen, en dat zal zijn tijd nodig hebben.

 

Bij het beluisteren van jullie album was niet alleen de doomsfeer opvallend, ik vond ook dat het goed paste bij de genre post-rock? Zijn jullie akkoord? Waarom of waarom niet?

 

Monads1Dat kunnen we zeker begrijpen. Vooral in een nummer als 'Broken Gates to Nowhere' zijn de postrock-invloeden niet te ontkennen. We hebben niet echt bewust gekozen voor deze richting, het voorgenoemde nummer is voor een groot deel uit jamsessies ontstaan en ging zo steeds beter klinken. Aangezien de meesten onder ons ook bands zoals Daturah, God is an Astronaut, Red Sparowes, etc kunnen appreciëren, denk ik dat die invloeden niet erg onverklaarbaar zijn. Verder vinden we dat we verschillende invloeden in onze muziek steken. Monads is in principe een mix tussen funeral doom metal en death/doom metal, maar buiten post-rock zitten er ook duidelijk invloeden van black metal en death metal in.

 

De nieuwste evolutie in dat genre al gevolgd? Het zogenaamde Post-metal? is Post-Doom misschien een nieuwste richting?

Aanvankelijk viel de naam post-doom wel eens als het over Monads ging, maar uiteindelijk vinden we dit toch zeker geen juiste benaming. Het is niet omdat je andere invloeden integreert in een stijl, dat je meteen over post-doom moet gaan praten.

 

Welke bands zijn jullie grootste inspiratiebron?

Ook hier zijn de invloeden verschillend voor de verschillende bandleden, maar hier enkele namen die we niet kunnen negeren. In het genre: Esoteric, Evoken, (oude) Anathema, diSEMBOWELMENT, Abyssmal Sorrow, (oude) Katatonia, Loss, Mournful Congregation, Saturnus, Worship, ...
Buiten het genre zullen vast en zeker ook wat blackmetalbands in aanmerking komen. Ik denk hierbij aan Silencer, Shining, Forgotten Tomb, Abyssic Hate, etc. Even voordien vermeldde ik al enkele bands in het post-rockgenre die ons (bewust of onbewust) beïnvloed hebben, en er zullen nog veel meer bands zijn die geholpen hebben om tot het geluid van Monads te komen. Zo zijn enkele leden bijvoorbeeld zeer grote fan van Deftones.

 

Hoe is het concept ontstaan? zou het bijvoorbeeld niet gemakkelijker zijn gewone heavy metal te spelen?

Monads2Over het concept heb ik in mijn antwoord op de eerste vraag al uitgebreid geantwoord. Hoe is dit ontstaan? Ik heb de gewoonte om lang na te denken over mijn bands en hun ideeën erachter. Een band is zo veel completer als de muziek, de concepten, het artwork en de teksten één geheel vormen in plaats van een samenraapsel van leuke ideeën te zijn. Bij Monads heb ik niet enkel het gevoel het meest complete concept neergepoot te hebben, het is er één dat ik kan uitbreiden naar alle bandleden. Ja, ik pen ze neer, maar het concept van de band laat alles open voor ieder bandlid. Als 'Intellectus Iudicat Veritatem' en de naam 'Monads' spreekt over één ultieme eenheid, één ultieme waarheid die heerst over alles, dan kan deze waarheid bekeken en ervaren worden als religieus/occult, filosofisch, seculair, logisch of mysterieus. Deze 'pentad' van vijf verschillende entiteiten vormt een harmonie in en als Monads, en de muziek die we voortbrengen.

Of we beter heavy metal zouden maken of niet is geen kwestie van gemakzucht, eerder van smaak. Ik ben er zeker van dat iemand met dezelfde toewijding geweldige heavy metal zou kunnen maken, maar het is niet aan ons besteed.

 

Zijn er ook  plannen naar het buitenland toe?

Jazeker. Uiteraard is de distributie van onze CD internationaal, en als het over optredens gaat liggen de buurlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland) binnen realistisch bereik. Het zijn momenteel echter nog maar plannen, maar als het aan ons ligt zullen die snel realiteit worden.

 

Waar mogen we in de toekomst concerten van jullie verwachten?Monads3

Ons eerstvolgende optreden gaat door op 20 oktober, in de Magasin 4 in Brussel. We spelen samen met Eibon, Indesinence, Cruciamentum, Faal en Worship. Aangezien we op deze dag de release van onze CD zullen 'vieren', spelen we voor de gelegenheid de hele CD van begin tot eind.
Verder staan er helaas nog geen optredens vast, maar ik kan je verzekeren dat er veel gepland wordt. We hopen op ten minste één mini-/weekendtour met datums in België en de buurlanden, en eventueel een grotere tour met Hypothermia in maart/april. Hier staat echter nog niets van vast.

 

Spelen in grote zalen, festivals of gewoon kleinschalig?

We staan open voor alles, al beseffen we ons heel goed dat doom niet voor iedereen is. Het zal ons nooit echt verbazen als we voor maar een tiental man staan te spelen. Wat telt is dat die tien personen er dan ten volle in kunnen opgaan, want Monads live is - ook voor ons - een zeer intense belevenis, meer dan zomaar 'een optreden'.

 

Show gig 20 oktober: http://www.facebook.com/events/393046157421290/