'I'm (not) the one' de debuut EP van Antwerpse BARRU (ex Humble Flirt - finale HUMO's Rock Rally) is uit!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    23 juni 2023

Baru betekent 'nieuw' in het Indonesisch, Bart's moeder (geboren in Jakarta) heeft Indonesische Roots. Er werd bewust gekozen voor twee RR’en omdat Baru al een chocolademerk is en om juridische conflicten te vermijden.


Met zijn unieke stemgeluid weet Bart Van Leuven een intieme en oprechte sfeer te creëren in zijn indie solo-project, BARRU. Na jaren in een band te spelen bij Humble Flirt als zingende drummer en wat bescheiden successen behaald te hebben zoals de finale van Humo’s Rock Rally, heeft hij een nieuw uitlaatklep gevonden in het schrijven van zijn eigen muziek.

Vertrekkend vanuit enkele akkoorden op gitaar creëert hij persoonlijke nummers met een vleugje dualiteit waar de zanglijn primeert. Dit resulteerde in een eerste EP “I’m (Not) The One” geproduced door Xavier Declercq (Transistorcake, Noemie Wolfs, Pascal Deweze, Lagüna, Sleepers' Reign).

'I'm not The One' is één van de eerste nummers die ik solo heb geschreven op gitaar, na jaren gedrumd en gezongen te hebben bij Humble Flirt. Het nummer dateert ondertussen al van oktober 2018. Ik wou er even tussen uit en zo kwam ik terecht in een huisje in de Ardennen (Treignes) van mijn nonkel (shout out Nonkel Jan De Sutter) om nummers te schrijven. Even los van de drukte in de stad en de vrijheid voelen van de eenzaamheid. In mijn hoofd had het iets weg hoe Bon Iver zijn eerste plaat For Emma, Forever Ago had geschreven. Ik herinner me nog goed dat ik al een eerste strofe had gemaakt thuis, maar dat ik sukkelde met het refrein. Het refrein en de rest van het nummer is daar geschreven, laat ons zeggen niet in volledig nuchtere toestand.
De intro van het nummer is gebaseerd op een filmpje dat ik had gemaakt van een sirene dat daar af en toe luidde. Ik meen mij te herinneren van een kerncentrale daar net over de grens in Frankrijk.

Zoals alle nummers op de EP zijn ze autobiografisch. Ik heb altijd gedacht dat het de titeltrack zou worden van mijn eerste EP/Album. De meeste nummers die ik toen schreef gingen allemaal over datzelfde onderwerp. Het schrijven hielp om de complete chaos in mijn hoofd te verwerken die er zich die periode afspeelde. Uiteindelijk heet de EP niet "I'm Not The One" maar "I'm (Not) The One". Een subtiele aanpassing, maar wel een belangrijke. De eerste twee nummers gaan immers over één bepaald persoon en de twee laatste nummers op de EP over iemand anders. Het verschil tussen die twee personen zijn de haakjes.

De EP is opgenomen in de zomer van 2022 in Poolside Studio. Ik had eerst wat demo's van de nummers gemaakt samen met Jonas Everaert in Dunkstudio's. Jonas is een heel goede vriend van mijn vriendin. Ik had hem ooit mijn eigen demo van I'm Not The One laten horen, waardoor we nadien besloten om die nummers meer te gaan uitwerken. Uiteindelijk miste alles nog iets extra waardoor ik bij Xavier Declerq (Poolside Studio) uitkwam die ik ook had leren kennen via Jonas en Nelleke (mijn vriendin). Door Xavier zijn vernieuwende blik op de nummers zijn ze nog meer gegroeid en klinken ze productioneel ook echt top. Door de samenwerking is de band tussen Xavier en mij ook gegroeid en behoort hij nu ook effectief tot mijn vaste vrienden. Hij zal live ook meespelen en is zonder meer heel belangrijk voor hoe BARRU vandaag klinkt.

Het nummer gaat over zelfreflectie en de twijfel die ermee gepaard gaat. Over conclusies trekken en daar ook volledig achter staan, ondanks dat je er eerst anders over dacht. - Bart Van Leuven.

Meer info kan je via de website vinden.