Graspop: 4 nieuwe namen

Nieuws:Festivals
      28 januari 2011

Graspop heeft weer 4 nieuwe namen gegeven: Disturbed, Cradle Of Filth, Korn en Pain zullen ook aanwezig zijn op de 2011 editie van het festival. Binnenin vindt je meer informatie over de bands.


DISTURBED wordt af en toe wel eens in het hokje van de nu-metal geduwd maar de liefhebbers weten wel beter. Deze band uit Chicago staat voor een stevige portie alternatieve en hedendaagse metal zonder al te veel franjes. Vier van hun vijf albums kwamen binnen op nummer 1 in de Billboard 200 dus de heren hebben al uitgebreid mogen proeven van het succes. Dit jaar is de groep onder leiding van de charismatische zanger David Draiman opnieuw te gast in Dessel op zaterdag 25 juni en we vertellen er alvast bij dat het een knallende set wordt. (Zaterdag 25 juni)

Het Engelse vampiergenootschap CRADLE OF FILTH doet bij elke metalliefhebber een belletje rinkelen – tenzij je de jongste twee decennia op een onbewoond eiland hebt doorgebracht. Hun dynamische mix van snelle black metal en NWOBHM-getint gitaarwerk is wereldvermaard en herkenbaar uit de duizenden. Koppel dat aan conceptplaten met teksten over Vlad Tepes, gravin Bathory, Gilles de Rais en de duivelin Lilith en je hebt de perfecte cocktail voor een loeiharde partij horrormetal! (Zaterdag 25 juni)

Het Zweedse PAIN begon z’n bestaan als een hobbyproject van muzikale duizendpoot Peter Tägtgren. De gitarist/frontman/producer, bekend van death metal topact Hypocrisy en tal van andere bands, bracht in 1997 de eerste PAIN-plaat uit en oogstte meteen flink wat succes met een unieke mix van metal, industrial en hier en daar wat verloren gelopen techno-invloeden. Hoewel Tägtgren het project niet meteen als zijn hoofdbezigheid beschouwt – de man is naast muzikant ook eigenaar en huisproducer van The Abyss studio – verschijnen er met de regelmaat van de klok albums van PAIN. Tägtgren, overigens het enige vaste lid van de band, kondigde recent aan dat er een nieuwe plaat zit aan te komen. Het album zou nog voor de zomer in de winkels liggen en zal vanzelfsprekend voor de nodige decibels zorgen op GMM. (Zaterdag 25 juni)

Het is niet helemaal duidelijk of KORN nu wel of niet aan een nieuw album werkt, maar wat we wel zeker weten is dat de grondleggers van de ‘nu-metal’ voor de derde keer hun opwachting maken op GMM. De met awards overladen band uit Californië maakt al sinds 1993 het mooie weer met een rist baanbrekende platen die ondertussen wereldwijd meer dan 40 miljoen kopers vonden. De grote doorbraak van de band, met de soms wat nors ogende frontman Jonathan Davis als boegbeeld, kwam er in 1998 met ‘Follow the Leader’. Met het machtige album ‘Korn III: Remember Who You Are’ (2010) snoerden Davis, Munky, Fieldy en Luzier de critici genadeloos de mond. Ook live schuwen de heren, en dan vooral Davis, de controverse niet. En dat zal dit jaar niet anders zijn… (Vrijdag 24 juni)

In 2008 en na 12 jaar scheiding bundelden de broertjes Cavalera eindelijk nog eens hun krachten. Onder de noemer CAVALERA CONSPIRACY brachten ze ‘Inflikted’ uit, een album dat trouw bleef aan hun liefde voor punk, metal en hardcore. De kritieken waren lovend en de broers zorgden voor één van de absolute hoogtepunten op GMM2008. De langverwachte reünie smaakte blijkbaar naar meer want eind maart wordt opvolger ‘Blunt Force Trauma’ bij de platenboer verwacht. De Cavalera’s lieten meteen weten dat ze de GMM weide ook dit jaar met plezier zullen omtoveren tot een gigantische stofwolk (Zondag 26 juni)

(geschreven door GMM organisatie)