Leuven Jazz 2021- Too Many Fish: “Een feestelijke trip doorheen het land van absurditeit, waar humor en improvisatie tot kunstvorm wordt verheven’’!

Review:Festivals
  Erik Vandamme    2 mei 2021

Too Noisy Fish is een legendarisch jazz collectief die hun 10de verjaardag vierde. het pianotrio van Peter Vandenberghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) heeft ondertussen voldoende zijn stempel gedrukt op het jazz en aanverwante gebeuren in ons land. In een interview zei Inside Jazz bezieler Jens Tytgat over deze band het volgende: 'Veel mensen kennen het als een gevestigde waarde. Dat is ook zo, maar deze muzikanten zitten niet zo op sociale media en dergelijk meer. Maar bij elk optreden, als de mensen uit de zaal komen - zowel op nationale als internationale concerten - zijn die vol bewondering voor de intensieve totaalbeleving van een concert van hen." Naar aanleiding van ‘de week van de Belgische muziek’ zagen we de band via streaming kanalen aan het werk. We schreven daarover: ‘’ Too Noisy Fish verbindt avant-garde met aanstekelijke jazz. Klank en beeld komen letterlijk tot leven, gezien de muzikanten perfect aanvoelen hoe ze die visuele kant kunnen uitbeelden in geluid. Een uniek totaalbeleven dus, die aan het netvlies blijft kleven. Ademloos blijf je aan het scherm, luisterend naar de poëtische teksten en genietend van die (jazz) klank … tot je zelf één bent met … dé nacht. Schreven we daarover. Op Leuven Jazz is er echter meer aan de hand. We citeren: ‘’ Onder het pseudoniem Too Many Fish vervelt het trio tot een XL-versie van zichzelf, met de hulp van auteur Dimitri Verhulst, trompettist Bart Maris, saxofonist Bruno Vansina, percussionist Philip De Jager en DJ Grazzhoppa. ‘’We waren erbij, ons verslag:


Het filmische en het chaotische keert steeds weer terug, net door daar extra muzikanten van hetzelfde allooi aan het collectief toe te voegen, komt meervoud terug tijdens de set van Too Many Fish.(****) Die chaos wordt doorbroken door Dimitri Verhulst die zich prompt ontpopt tot een klasse verteller, die op bijzonder verfijnde en vaak humoristische wijze poëtische verhalen voorleest, waarna de mede muzikanten daar op inpikken. Door middel van in eerste instantie een bedwelmende samensmelting van saxofoon tot trompet klanken, aangevuld door een streepje drum/percussie en piano virtuositeit. Gaandeweg wordt er meer en meer geïmproviseerd en geëxperimenteerd waardoor de bubbel openbarst in een chaos van klankentapijten. Alsof de instrumentalisten een soort gevecht met elkaar aangaan, al is dat maar schijn. Want feitelijk vullen ze elkaar en perfect aan. Waardoor eerder een geordende chaos in je hoofd ontstaat. Door daar extra mankracht aan toe te voegen, krijg je bovendien een veel voller geluid. Waardoor improviseren tot ware kunst verheffen, nog meer de toon aangeeft dan voordien al het geval was. Het voortdurende schipperen tussen zachtmoedigheid, vertellen van een vaak absurde en humoristische verhalenlijn en instrumentale climaxen die uitmonden in een chaotische brij van uiteenlopende klanken zorgen ervoor dat je van het ene uiterste naar het andere wordt gedreven en de aandacht scherp blijft houden. Wie zin in heeft in een legaal lockdownfeestje, zonder zijn eigen huiskamer te verlaten? Is bij Too Many Fish dan ook op het goede adres. Vooral naar het einde toe, als de teksten nog absurder worden en die aangevuld worden door nog meer chaotische samensmeltingen van percussie, sax tot trompet klanken en piano toverkunsten. Dan ontstaat een feestelijke stemming in je hoofd, die alle donkere wolken om je heen doen verdwijnen.

Besluit:

Too Many Fish blijkt er inderdaad voor te zorgen dat als je de zaal verlaat je een heel ander mens bent geworden. Althans heeft deze wervelstorm aan uiteenlopende klankentapijtjes een positieve invloed op ons gemoed, we schuiven de stoelen opzij en dansen.. dansen.. dansen doorheen de huiskamer tot de vroege uurtjes. De perfecte afsluiter van een weekend, met een knal van formaat, deze Too Many Fish. Die in verlengde van grootmeesters als Frank Zappa. Ons een feestelijke jazz trip aanbiedt, doorheen het land van absurditeit. Een landschap waar Humor en improvisatietechnieken tot een kunstvorm worden verheven.

Line Up: Peter Vandenberghe (Piano/compositie) / Kristof Roseeuw (Contrabas) / Teun verbruggen (drums) / Dimitri Verhulst (vocals/lyrics) /Bart Maris (trompet) / Bruno Vansina (sax/fluit/xun) / DJ Grazzhopa (turntables) / Philip De Jager (vibrafoon /Marimba)

Organisatie: Leuven Jazz- 30CC/schouwburg

  Contact