Hairbaby - Let's See Where What If Gets Us (PIAS)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    18 maart 2022

Hairbaby is het muzikale project van Otto-Jan Ham. Sinds zijn 15de is die al bezig met een vier-sporen tape recorder in de hoop om ooit door te breken met een eigen band. Maar omdat hij niet de stem van Lou Barlow of de drugs van Ween en The Butthole Surfers had, borg hij zijn ambities op en koos hij voor een minder eervolle, maar beter betaalde carrière. Tot nu.


Doordat een globale pandemie plots wat tijd, ruimte en energie creëerde en doordat zijn goeie vriend Stijn van de Voorde hem ook wel wat heeft verplicht, brengt Otto-Jan Ham alsnog een EP uit:’ Let’s see where what if gets us is’.Hairbaby is een feit! Otto-Jan Ham zal zelf altijd beweren dat het hem niet kan schelen wat iemand anders van zijn muziek vindt, maar dat is natuurlijk gelogen. Daarvoor steekt er iets te veel liefde in deze band.

Geschreven en opgenomen door Otto-Jan Ham, met de zeer gewaardeerde hulp van o.a. Joost Van den Broeck, Lara Chedraoui, Bert Embrechts die respectievelijk hielpen met trommels, backings en bas is deze uit de kluiten gewassen EP de eerste worp van Hairbaby geworden. Nogal onorthodox totstand gekomen, maar every note a labour of love. 7 songs die niet verhullen waar Otto-Jan Ham zelf graag naar luistert en welke muziek hem gevormd heeft.

Onward begint gezapig met een gitaar die de toon aangeeft, waarbij er ook een effect op de vocals zit (genre jaren ’40 effect). Eens het nummer zich op gang trapt krijgen we een catchy toon en een warm gevoel. De blazers zorgen voor extra warmte. Het is een prima starter die ook aangeeft dat de het project hiermee begint en vooral voorwaarts wil kijken. Ik hou wel van de vele gedaantes die dit nummer onderweg aanneemt. Het is duidelijk dat Otto-Jan Ham hiermee een duidelijke boodschap geeft: dit is de aftrap en we zien wel waar we gaandeweg heengaan! California klinkt nog gezapiger, mede dankzij de haast akoestische start en het lage tempo. Het lijkt een beetje het verhaal van California dreaming. Met Fall Out With You gaan we de iets ruigere kant op en klinkt het geheel zelfs een beetje experimenteel. Ruig mag ook, maar het is duidelijk dat Otto-Jan Ham niet zing en ook niet schreeuwt en toch slaagt hij erin om geloofwaardig te klinken. Gifted Kids klinkt bijna als surf rock met een bluesy ondertoon. Gutmensch klinkt zeemzoeterig, waarbij het a fen toe ook wel duidelijk is dat de juiste toon vasthouden toch geen kinderspel is, ook al klinkt al de rest simpel edoch degelijk! As Long As You Don't... is vooral in het begin gedragen door zijn stem, met de begeleiding van een elektrische gitaar, gaandeweg bijgestaan door blazers en een synth. Ik hoor een beetje melancholie. The World Is At My Side klinkt een beetje jazzy, met wat blazers en leuke backings. Globaal gezien is het een leuk en prettig nummer waarbij je haast de lente hoort aankloppen.

Wel het is een leuke EP geworden: een goed tussendoortje. Er werden geen potten gebroken, maar het is altijd mooi als iemand zijn droom kan realiseren zonder af te gaan: missie volbracht!

Bandleden:

  • OJ Ham
  • Joost Van den Broeck (drums - The Sands, De Mens, DLS Band, ...)
  • Matthias Bastiaens (gitaar - Few Bits, Arsenal, ...)
  • Wim Berchmans (bas - noem een obscure hardcoreband uit het Antwerpse en de kans is groot dat Wim daar bij gespeeld heeft)
  • Matthieu Vanherpe (keys/gitaar - een handvol bands die je niet kent en dat is erg jammer)


'Let's See Where What If Gets Us' is digitaal beschikbaar vanaf 18 maart 2022.

LIVE

25.03.22 Hairfest @ De Casino, Sint-Niklaas SOLD OUT

instagram.com/hairbabyletsgo