FORD’S FUZZ INFERNO - FUZZ UP YOUR ELECTRIC CHAIR, BABY! (SUBUNDERGROUND C.A.)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    27 februari 2024

Plots krijg je een berichtje met een bijlage: of je dit wil reviewen? Ik dacht eerst dat het om een Belgische band, de realiteit is een iets genuanceerder verhaal (met bijvoorbneeld een Nederlands label). De band bestaat uit de Nederlanders Hans Ford (Ex Betty Ford Clinic) Patrick Delabie (Scoundrels, Studio 195,..) en 1 Belg: Butsenzeller (Scoundrels, Stovepipe, ex DAAU, ...). Feit is: het zijn ware punkers die de hoogdagen van de punk lijken te heruitvinden. Rauw, ruw, rommelig, krachtig en als een gek spuwend op het kapitalisme: dit krijg je te horen en alles in 1 take opgenomen (zonder gepruts of machientjes)!


Ik heb zelf ook een beetje deel uitgemaakt van de punkscene en mocht zelfs tot twee keer toe op een punk festival plaatjes draaien, dus ja: ik weet een beetje wat het is. Als ik dit schrijf heb ik al wat luisterbeurten achter de rug en moet zeggen dat het geheel niet slecht klinkt en de moeite loont om te bespreken (mijn tijd is echt beperkt, dus een review krijgen is al een beloning op zich voor de band).

INTRO: DENIERS OF FUZZ (WILL BE EXECUTED) klinkt niet slecht als intro (heb al véél slechtere moeten aanhoren) en kan gerust dienen als opwarmer bij een optreden: even alle instrumenten checken en lekker ritmisch rammen. Voor één keer is de intro geen skipper en dat zegt dus al héél véél!

UPS AND DOWNS is zowat de neerslag van mijn eigen leventje en dus voel ik me ietwat verwant met dit nummer. Voor het eerst hoor ik vocals en ik moet zeggen: die klinken echt Brits en zou zo de nieuwe zanger kunnen zijn van The Sex Pistols! Kort en krachtig: zoals een ideaal punk track!

CHECK OUT MY MACHINE begint met een rammende bas en een gitaar die je eerder bij doom metal zou verwachten. Waarover de tekst juist gaat is me niet echt duidelijk, maar het korte nummer klinkt wel goed.

CITY UNDER ATTACK had iets snediger mogen klinken (afgaande op de titel). Het is verder goed meegenomen dat er wat backings zijn. Ik hoor een zeker potentieel, maar ergens liep het mis en ontbreekt er energie en explosies: klinkt iets te braafjes.

A MESSED UP SITUATION beginnen met een wall of sound en dan de gitaren lekker laten rammen, waarbij de zang een beetje hol klinkt en ietwat buiten adem.

I HAVE EVERYTHING is pure punk waarbij je vooral hoort schreeuwen, met af en toe zelfs een stukje welk je melodieus zou noemen. De titel had beter anders geweest: I hate everything, dat zou alvast op iets meer krediet kunnen rekenen in het punk milieu.

NO SOLUTION klinkt goed, mede dankzij de leadgitaar. De zang had bij moment iets luider gemogen. De meezing/schreeuw momenten zijn de krachtbronnen van het nummer.

LEISURE CLASS SATURDAY is zo kor ten krachtig dat het nummer voorbij is voor je het beseft (en dat is in punk ook wel een goed teken hoor).

ON OUR SIDE? Klinkt lekker rommelig, met een duidelijk snuifje van The Sex Pistols. Kort en krachtig!

FUZZ DOGS begint met het zwaardere gitaarwerk (waarbij ook een laagje Doom metal). Verwacht geen vocals. Daarnaast hoor ik vooral een snuifje Bastogne van Red Zebra (waarbij ik toch een traantje moet wegpinken).

ETERNAL CIRCLES geeft nog een laatste keer van jetje en breekt hierbij haast letterlijk de boel af. Een mooie en krachtige afsluiter!

Zoals echte punkers gebeurde alles in één take: live in de studio! Geen gepruts dus: lekker natuurlijk. Korte en krachtige tracks: zoals het echte punkers betaamt! Af en toe een vleugje The Sexs Pistols en wat Red Zebra (wat mis ik deze band enorm): meer moet dat niet zijn! Jullie zijn goed bezig!