Skálmöld - Baldur

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      6 augustus 2011

Skálmöld is een zeskoppige vikingmetalband afkomstig uit Ijsland. Vorig jaar brachten ze hun debuutalbum uit via TUTL. Een label dat de distributie verzorgt voor Ijsland en de Faeröer eilanden. Omdat ze met hun muziek meer landen wilden bereiken sloten ze zich aan bij Napalm Records.  Dit label zorgt ervoor dat Baldur over de hele wereld verspreid raakt.


 

Inhoudelijk: het album vertelt het dramatische verhaal van de Ijslandse viking Baldur. Deze viking is een welgezette man met veel land en een liefhebbende vrouw. Helaas sloeg het noodlot toe toen een demon zijn eigendommen aanviel. Zijn huis is verwoest en zijn familie is dood. Maar wanneer Baldur 2 van zijn mannen (Jarl & Grimur) levend terug vindt kan de tegenaanval beginnen. Een oorlog tegenover zijn ergste vijand maar de overwinning zal zoet zijn voor Baldur.

Volgens de band blijven ze vasthouden aan de regels van de Ijslandse poëzie. Dit is al zeker merkbaar in de eerste track ‘Heima’. Tevens wordt je al vanaf de eerste seconde meegezogen in de verhaallijn van Baldur. Je hoort een iets wat oudere man een verhaal vertellen voor enkele kinderen. Door de weer galming dat de makers in de track gestoken hebben voel ik mij als het ware in een oud gebouw of holle grot.

Muzikaal: muzikaal kan dit album geklasseerd worden tussen alle andere vikingmetalbands . Toch heeft de groep gezorgd voor een leuk effect op dit album. Ze hebben er naast de keyboards, gitaren en drums ook een hobo in verwerkt. Deze is duidelijk hoorbaar tijdens de intro vanKvaðning en ook even tijdens Árás. Deze hobo brengt toch wel een leuke toets aan het geheel. Op die manier klinkt het even alsof Baldur bezig is aan zijn overwinningstocht tegen de demonen terwijl niets minder waar is. Er is ook voldoende variatie aanwezig om de Cd aantrekkelijk te houden.

De vocals op het album wisselen voldoende af doordat ze er een goed koor in verwerkt hebben. Ook zorgt de zanger ervoor dat hij zijn stem aanpast aan de gevoelens die hij op dat moment heeft. Alsook heeft de groep ervoor gekozen om ook het koor even een volledig lied te laten leiden (zoals bij Sorg).

Conclusie: Skálmöld heeft mij met dit album weten te verrassen. Waar ik bij het downloaden ervan een doordeweekse vikingmetalband in gedachten had is tijdens het luisteren volledig veranderd. De groep weet variatie te brengen in hun tracks en zorgt ervoor dat ik meegesleurd kan worden in de verhaallijn. Met hun voorlaatste track Baldur bewijzen ze mij dat ze tijdens hun 11 minuten durende track tonen wat ze kunnen en dit is positief.