Elvis Costello @ Koninklijk Circus (Brussel) - 01/06/2012

Fotoverslagen:Andere
  Erik Vandamme    31 mei 2012

We schrijven het jaar 1989. Torhout/Werchter had dat jaar  een schitterende affiche met namen als Robert Gray Band, Joe Jackson, Lou Reed en Nick Cave and the bad seeds om maar paar te noemen. Een voor een onvergetelijke concerten, maar een optreden stak er toch een beetje bovenuit wegens 'speciaal'. Ene Elvis Costello kwam het podium op volledig in zijn eentje met enkel een gitaar in aanslag. Met het grootste gemak nam hij de volledige weide mee in een intieme trip die nu nog steeds blijft nazinderen . Het was de bedoeling dit magisch moment opnieuw te beleven op 17 november vorig jaar in het Koninklijk Circus, het concert was dan ook snel uitverkocht. Door de ziekte van zijn vader , Ronald Patrick Ross MacManus die intussen is overleden, echter moest hij zijn tournee vroegtijdig opzeggen maar we kregen een herkansing.


Gisteren, 31 mei, was het dan eindelijk zover. De verwachtingen waren vrij hoog gespannen. Het zou alvast een intiem concert worden met de woorden ''it's just between you and me'' wisten we waar we ons aan mochten verwachten. Elvis , alleen met zijn gitaar, of liever gitaren want het waren er zelfs 5, op het podium. De zaal het Koninlijk Circus is op zich al een perfect locatie om die sfeer te creeeren. Bij elke song vertelde Elvis een verhaaltje, anekdotes uit het verleden vooral. Het zorgde zelfs voor een soort huiskamer sfeertje, alsof hij voor een paar mensen stond te spelen,  het publiek genoot met volle teugen van een gevarieerde setlist met toch hier en daar een paar verrassingen.

Een mooi moment was toen hij het publiek te bedanken om na de moeilijke periode met de ziekte en uiteindelijke overlijden van zijn vader toch terug te willen komen , hij vertelde ook een paar leuke verhalen over zijn pa. Zo kwamen we te weten dat zijn vader , die trouwens ook altijd heeft opgetreden ,hem de raad gaf om bij hoge noten van bovenuit naar te kijken ipv van onder naar boven te kijken , het waarom begreep hij zelf ook niet. Dit was best een heel emotioneel moment, gezien het overlijden van zijn vader en raakte bij iedereen een gevoelige snaar. Dat laatste was ook de draad doorheen het hele concert. De ene gitaar werd gewisseld door een andere, en er kwam zelfs een 'magic table' aan te pas waar hij een mini-gitaar boven haalde. 

In de bisronde kregen we ook Elvis te zien op piano/keyboard, maar steeds in die intieme sfeer en intensiteit die je verweesd achter laat. Net als toen op de weide van Rock Werchter zorgde hij weer voor het  een kippenvelmoment na het andere met heel mooie soms grappig , soms gevoelige interacties naar het publiek toe. Ruim twee uur lang bracht hij de uitverkochte zaal in vervoering en dat geheel in zijn eentje, je moet het maar doen. De magie van 1989 terug beleven daarvoor waren we gekomen, en dat kregen we ook.

setlist :

(The Angels Wanna Wear My) Red Shoes
When I Paint My Masterpiece
Veronica
Bullets for the New Born King
Brilliant Mistake
New Amsterdam
Everyday I Write the Book
Bedlam
One Bell Ringing
All or Nothing at All (Frank Sinatra cover)
She
Who's The Meanest Gal In Town Josephine
Watching the Detectives
No Particular Place to Go (Chuck Berry cover)
Our Little Angel
Church Underground
Suit of Lights
A Slow Drag with Josephine
Jimmie Standing in the Rain

Encore:

Poison Moon
Tramp the Dirt Down
For More Tears
Shipbuilding
National Ransom

Encore 2:

My All Time Doll
My Three Sons
Accidents Will Happen

Encore 3:

All These Strangers
I Want You
Peace, Love and Understanding (Nick Lowe cover)