FONS presents: Lo-lee-ta - In Artificial Light

Previews:Overige
  Van Muylem    7 maart 2022

Op vrijdag 4 maart verscheen de eerste Fons-release van 2022: In Artificial Light van Lo-lee-ta, de band rond het zoetgevooisde duo Benji Jame en Marie-Laure Fazioli. Hun muziek klinkt als een zwoele Maasmechelse kruising tussen de trip hop van Massive Attack en de zweverige dream pop van Beach House. Klinkt als de perfecte muziek om even lekker weg te dommelen in het eerste lentezonnetje!


‘In Artificial Light’ is Lo-lee-ta’s tweede EP, na het debuut ‘Moondog’ uit 2019. Voor de opnames van deze EP trokken ze naar Muziekodroom in Hasselt, waar ze over de periode van enkele maanden werkten aan de opnames met producer Bert Vliegen. Het resultaat is een bezwerend dreampop EP'tje, met duidelijke invloeden uit de trip-hop. De thema's van de songs zijn dingen die de meeste mensen wel herkennen, zeker na 2 jaar sociaal kortgewiekt te zijn: zelfvervreemding, verstikking en jezelf verliezen. De titel van de EP verwijst naar de bevangenheid van een leven in artificieel licht. Een leven waarin nog weinig ‘echt’ lijkt, maar je toch jezelf van het tegendeel probeert te overtuigen. Verstikt onder het gewicht van dat zelfbedrog ben je uiteindelijk gedwongen de realiteit binnen te laten, hoe somber die ook lijkt. Tegelijk vormt de titel een verwijzing naar het artificieel licht waarin de nummers werden geschreven en opgenomen: in een kot zonder ramen, opgesloten tijdens de coronacrisis.

Sounds heavy allemaal, maar toch klinkt de muziek van deze bende rustgevend en toegankelijk en niet beklemmend of navelstaarderig. Het is een frisse wind door het vaderlandsche muzieklandschap, en we zijn ervan overtuigd dat de band het nog ver kan schoppen. Zeg niet dat we het niet gezegd hebben!

Wist-je-datje: de single ‘Juno’, die u hier kan beluisteren, is vernoemd naar de legendarische Roland Juno synthesizer die prominent te horen is. Het nummer bezingt de tragiek van een personage dat er alles aan doet om zijn geliefde te beschermen van pijn en verdriet. Volgend in de voetsporen van zijn geliefde dreigt de protagonist echter zèlf verstrengeld te raken in het leed. Het nummer is de opvolger van hun single 'Black Screen' die zowel airplay kreeg op StuBru, Radio 1 en Willy.

LIVE
18/03/2022 Kapel, Herentals
19/03/2022 MOD, Hasselt (EP Release 'In Artificial Light')
05/05/2022 Cabron, Antwerpen
18/06/2022 Trix, Antwerpen (FONS Records labelnight)